top of page
  • Writer's pictureAna Mihelak

ZAKAJ SKOLIOZA? KAJ JE TO? KAJ JE NA NJEJ TAKO FASCINANTNEGA?

Updated: May 25, 2022

Avtobiografijo napisala: Specializiran fizioterapevt za skolioze Ana Mihelak.


Prvo vprašanje, ki mi ga navadno zastavijo je, kaj je skolioza? Skolioza je tridimenzionalna torziska deformacija hrbtenice in trupa. Gre za deformacijo hrbtenice, ki navadno nastaja z rastjo. Poznamo pa tudi novo-skoliozo, ki nastane v odrasli dobi navadno po 60 letu starosti.


Hrbtenica je že sama po sebi tako kompleksna, celovita in interesantna struktura, ko dobi pa še dodatne krivine, postane fascinantno čudovita. Kot študent fizioterapije sem se navdušila nad hrbtenico in si želela postati strokovnjak na tem področju. Vse dokler nisem spoznala s tančico prekrito skoliozo, sem mislila da bo tako.. A skolioza me je zamajala, in tako hitro spodnesla tla pod nogami, da sem vedela to je to. Tako sem začela raziskovati in kopati, odkrila sem, da v Slovenskem prostoru nimamo fizioterapevtskega strokovnjaka iz tega področja. Prečesala sem celoten splet in našla Christo Ingeborg Lehnert (ex. Schroth) ter jo kontaktirala. Pomagala mi je na moji poti do Schroth izobraževanja v Nemčiji. Tako se je pisalo leto 2012, ko se je moja pustolovščina začela, pot dolga okoli 600km, jaz, navigator Tomtom in moj mali opel..


Dobila sem svoj prvi košček znanja, svoj prvi del sestavljanke in bila sem kot mali otrok, ki praznuje rojstni dan. Želela sem sem jih še več in več, in tako se je moj lov na koščke znanja o skoliozah začel.


Spoznala sem neverjetne srčne strokovnjake, ki so naradili prelomnice na področju skolioz. Se od njih učila in razvijala svoje pristope obravnav.

Slika s srčnim zdravnikom Manuel Rigo.



Slika s slovenskimi fizioterapevti za skoliozo na kongresu SOSORT (RC Soča in Valdoltra)


Vsak del mojega izobraževanja je bil pomemben, se dopolnjeval s prejšnjim znanjem in ustvarjal celosten pristop. Razvila sem nov način pristopa in nastal je 3Dfizio koncept obravnav skolioz.


Pravijo, da se hišo gradi na temeljih. Začneš s kopanjem luknje, nadaljuješ z opekami, eno na drugo, vse do strehe. Nikoli pa ne zmanjka dela z opremljanjem, prenavljanjem, čiščenjem in izboljševanjem. Imam občutek, da je moja pot zelo podobna temu. Le da to ni gradnja hiše, ampak je gradnja mojega znanja, izkušenj, prijemov in novih spoznanj o skoliozah. Razmišljam koliko še ne vem, koliko je še pred mano in da moja pot še zdaleč ni zaključena. Prej bi rekla, da se je le dobro ogrela - kot bi pomislila na hišo, ki je postala toplejša, saj smo jo pokrili s streho. In to spoznanje me navdaja z entuzazmom, elanom do novih rešitev, po timskem delu, po še boljših rezultatih, po še celovitejšemu pristopu. Navdušena sem, ter pripravljena na borbo za prevzemanje nadzora nad tridimenzionalno deformacijo hrbtenice.

Slika Slovenski strokovnjaki na področju skolioz leto 2017


110 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page