top of page
skolioza vaje

Uporabljamo mednarodno priznane (SOSORT) fizioterapevtske tehnike za obravnavo skolioz

DSC_0713_edited.jpg
DSC_0604_edited.jpg

METODA KATHARINA SCHROTH
1921 Nemčija
Specifična tridimenzionalna obravnava skolioz po Katharini Schroth se je razvila v Nemčiji leta 1921. Obravnava skolioze po Katharini schroth je nekirurška metoda. Je celovita metoda, ki zajema kognitivne, senzorične-motorične in kinestetične principe vadbe. Metoda je sestavljena iz posebnih vaj, ki so določene glede na tip krivulje (odvisen od RTG). Vadba vključuje tudi specifično korektivno dihanje.
 
METODA BSPTS
1989 Španija

BSPTS program uči principe 3-D skolioze terapije po principih Katharine in Chrise Lehnert Schroth, ki se je začela v Nemčiji leta 1921. Dr Manual Rigo in Dr. Gloria Quera-Salva sta dodala nadgradnjo konceptov, ki so bili osvojeni preko letnih izkušenj in raziskav. Terapija je zasnovana na senzoričnih-motoričnih in kinestetičnih principih. Temelji terapije so spodbujanje korekcije spremenjene drže in učenje klientov, da ostanejo v korekcijski drži v vsakodnevnih aktivnostih. Cilj je doseči minimalno napredovanje krivine v nadaljnji deformaciji hrbtenice.

METODA SEAS
Italija

Znanstveno dokazan pristop obravnave skolioz po SEAS-u izvira iz Lyonske šole obravnave skolioz. Glavne značilnosti obravnave so: aktivna samostojna poprava drže v treh prostorskih ravninah, izboljšanje pacientovega zavedanja o deformaciji hrbtenice, izboljšanje stabilnosti hrbtenice, vaje za izboljšanje ravnotežnostnih reakcij, vključevanje aktivne samostojne poprave drže v aktivnosti dnevnega življenja, izvedba vaj v stezniku, kjer je steznik vadbeno orodje. Obravnava po SEAS-u vključuje funkcionalno oceno pacienta, na osnovi katere se izberejo najprimernejše vaje. Pomembno vodilo metode SEAS je nadzor.
Ko hrbtenica doseže  tri  dimenzionalno deformacijo, začne v kombinaciji s hitro rastjo napredovati ciklusno, zato je zelo pomembno čim hitrejše  odkrivanje in zdravljenje skolioze.
bottom of page