Skolioza je kompleksna tri dimenzionalna deformacija hrbtenice in trupa, ki se kaže pri navidezno zdravih otrocih in lahko napreduje z večjim odstopanjem med obdobjem stalne rasti. 

 

Idiopatska skolioza se lahko razvije kadarkoli v otroštvu in adolescenci. Najpogostejši razvoj idiopatske skolioze je v obdobjih hitre rasti, to se navadno giblje med starostjo malčka 6 in 24 mesecov, otroka 5 in 8 let ter mladostnika 11 in 14 let. Eden od odločilnih dejavnikov pri upravljanju idiopatske skolioze so rentgenske slike narejene po protokolu za skolioze (pacient v stoječem položaju, projekcija stranska in sprednja, RTG slika zajema glavi stegnenice in spodnji del lobanje). Rentgenske slike in cobb kot sta neposredno povezana z vsemi terapevtskimi odločitvami.

Diagnoza je narejena, ko sta prisotna 2 dejavnika: odmik vretenc na stran in zasuk vretenc. S pomočjo kliničnih pregledov in RTG slikanja je mogoče ugotoviti, ali ima oseba skoliozo in kako izrazita je.

Ko hrbtenica doseže  tri  dimenzionalno deformacijo, začne v kombinaciji s hitro rastjo napredovati ciklusno, zato je zelo pomembno čim hitrejše  odkrivanje in zdravljenje skolioze.

Uporabljamo mednarodno priznane (SOSORT) fizioterapevtske tehnike za obravnavo skolioz

METODA KATHARINA SCHROTH

DSC_0604.JPG

1921 Nemčija

 

Specifična tridimenzionalna obravnava skolioz po Katharini Schroth se je razvila v Nemčiji leta 1921. Obravnava skolioze po Katharini schroth je nekirurška metoda. Je celovita metoda, ki zajema kognitivne, senzorične-motorične in kinestetične principe vadbe. Metoda je sestavljena iz posebnih vaj, ki so določene glede na tip krivulje (odvisen od RTG). Vadba vključuje tudi specifično korektivno dihanje.

METODA BSPTS

DSC_0497.JPG

1989 Španija

BSPTS program uči principe 3-D skolioze terapije po principih Katharine in Chrise Lehnert Schroth, ki se je začela v Nemčiji leta 1921. Dr Manual Rigo in Dr. Gloria Quera-Salva sta dodala nadgradnjo konceptov, ki so bili osvojeni preko letnih izkušenj in raziskav. Terapija je zasnovana na senzoričnih-motoričnih in kinestetičnih principih. Temelji terapije so spodbujanje korekcije spremenjene drže in učenje klientov, da ostanejo v korekcijski drži v vsakodnevnih aktivnostih. Cilj je doseči minimalno napredovanje krivine v nadaljnji deformaciji hrbtenice.

METODA SEAS

DSC_0713.JPG

Italija

Znanstveno dokazan pristop obravnave skolioz po SEAS-u izvira iz Lyonske šole obravnave skolioz. Glavne značilnosti obravnave so: aktivna samostojna poprava drže v treh prostorskih ravninah, izboljšanje pacientovega zavedanja o deformaciji hrbtenice, izboljšanje stabilnosti hrbtenice, vaje za izboljšanje ravnotežnostnih reakcij, vključevanje aktivne samostojne poprave drže v aktivnosti dnevnega življenja, izvedba vaj v stezniku, kjer je steznik vadbeno orodje. Obravnava po SEAS-u vključuje funkcionalno oceno pacienta, na osnovi katere se izberejo najprimernejše vaje. Pomembno vodilo metode SEAS je nadzor.

Test skolioze v eni minuti 

 

Adams test je zelo učinkovit način za ugotavljanje in spremljanje razvoja skolioze pri otroku. Gre za predklon naprej in je standardni test, ki ga uporabljajo šolski zdravniki pri zdravniških pregledih.

— vzame le minutko

Za preizkus; otrok da noge skupaj in se upogne naprej. Izvajalec si nato otroka ogleda iz vseh strani. Opazi, če je prišlo do asimetrij v trupu ali do nenormalne ukrivljenosti  hrbtenice. Če je kateri od teh dveh znakov pozitiven, se izmeri in naredi RTG slika, ki zajema celotno hrbtenico od vratu stegnenice do konic ušes.

Vprašanja za odkrivanje znakov skolioze

Ali so ramena v isti višini?

Ali so lopatice položene v isti liniji?

Ali je glava na sredini in nos v liniji s popkom?

Ali so rebra simetrična - rebra so lahko različno visoko na eni strani

Ali je ena stran medenice višje kot druga stran (žulne kosti spredaj, zadaj dve luknjici nad ritnicama)

Ali je razdalja med pasom in rokama enaka levo in desno(roki ob telesu visijo)?

Ali je pas simetričen?

Ali se otrok nagiba na eno stran?

Ali obleka ne visi pravilno?